Waar loop je tegen aan bij scheiding?

scheiding_hart

Bij scheiding hebben de partners samen een heel aantal hobbels te nemen. Geen sinecure, samen hobbels nemen; je bent op z’n zachtst gezegd op dit moment niet blij met elkaar. Het is een hele uitdaging om met elkaar te praten en constructieve afspraken te maken, terwijl je boos bent en zeer verschillend tegen dingen aankijkt.

Als er kinderen in het spel zijn, staan de partners voor de taak om onderlinge afspraken te maken die voor de kinderen optimaal zijn en tegelijkertijd voor de ouders zelf werkbaar zijn. Vaak zijn er zorgen over de kinderen, omdat die ook een reactie vertonen op de scheiding. Hoe kun je het eens worden over wat het beste voor hen is? Als je het ouders vraagt, zullen zij zeker beamen dat het van groot belang is om in de toekomst als ouders met elkaar te kunnen blijven samenwerken. Hoe krijg je dat voor elkaar als het tussen jullie niet lekker loopt?

Dan is er de woonsituatie. Wie blijft waar wonen, wie kan wat betalen, hoe zorg je voor één, of twee veilige vaste plekken voor de kinderen? Kan het koophuis door een van beiden gefinancierd worden? Kan het huurhuis op naam van een van beiden gezet worden?

De financiën zijn heel belangrijk. Het ontvlechten van de gemeenschap van goederen moet gebeuren, dus het verdelen van het aanwezige geld, de schulden, de opgebouwde pensioenen. En hoe ziet de financiële situatie na de scheiding eruit? Het gesprek over kinderalimentatie ofwel het delen van de kosten van de kinderen en over partneralimenatie moet gevoerd worden. De onzekerheid over de toekomst en de verschillen in de manier waarop de ex-partners tegen de relatie en de scheiding aankijken maken het vaak heel lastig om hierover met elkaar te overleggen.

Deze onderwerpen hangen ook nog eens onderling nauw met elkaar samen. De optimale situatie creëren voor de kinderen hangt nauw samen met het huis en daarvoor is van belang wat de financiële mogelijkheden zijn, die weer afhankelijk zijn van alimentatie afspraken. Daar komt bovenop dat de partners niet zelden in een heel verschillend stadium van het verwerkingsproces van de scheiding verkeren. Dat bemoeilijkt het gesprek over de ‘hobbels’ aanzienlijk.

Een mediator inschakelen kan uitkomst bieden. Lees verder in de Blog Waarom voor mediation kiezen?